Lelki Egészségnap 2022

A Váci Művelődési Házban újra megrendezésre kerül a hagyományos Lelki Egészségnap, melyen most dr. Buda László nagyszerű, szórakoztató és mégis komoly információkat tartalmazó előadását hallhatjuk este a szinházteremben.

Előtte szokásunk szerint bemutatkoznak új és régi témákkal az Átjáróhoz kapcsolódó váci és környékbeli szakemberek. A kislétszámú workshopokon intimebb hangulatban, személyesebb kérdésekre is sor kerülhet.

Az esti előadásra megvásárolt jegy lehetőséget biztosít akár három különböző workshopon való részvételre. Mivel a létszám korlátozott kérjük részvételi szándékát előre jelezze a vaciatjaro@gmail.com e-mail címen.

Itt is lehet jegyet vásárolni

Részletes információ:

Madách Imre Művelődési Központ

LELKI EGÉSZSÉGNAP – Testünk üzenetei lelkünk elakadásairól

A Jótevők Háza Alapítvány Átjáró Mentálhigiénés Iroda szakembereinek közreműködésével

2022. október 08. szombat 15.00-18.30

15.00-18.00. Pataki Bea (SzomatoDráma szakember, addiktológus természetgyógyász): SzomatoDráma – A gyógyító játék

SzomatoDráma szakemberként, addiktológus gyógyászként az utóbbi 10 évet azzal töltöttem, hogy kutatom és körvonalazom a viselkedés, a szokások és az életminőség, a testi tünetek, az önismeret, az önszeretet és az öngyógyítás közötti összefüggések törvényszerűségeit. Meggyőződésem, hogy a tudatosság felszabadít. Számomra ez a legnagyobb átalakulás.

Szeretem és igyekszem szakmai tapasztalataimat egyszerűen, humorral fűszerezve, gyakorlatiasan – néha kendőzetlenül őszintén – összefoglalni, új definíciókat alkotni; bizonyos témákat – függőség, énkép-testkép, önismeret és gyógyulás – átkeretezni, újra fogalmazni.

A SzomatoDráma egy játékos, kreatív önismereti és terápiás módszer, amely aktív értelem- és érzelemteli kommunikáció lehetőségét nyitja meg belső világunkkal. Sokszor bizonyos fájdalmas érzéseink irányítják tudattalanul életünket, majd testi tünetek, betegségek formájában manifesztálódnak. A módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink térbeli kivetítése, mélyebb megismerése és kreatív átalakítása öngyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben. Olyan felismerések születnek a gyógyító játékok során, melyeket egyetlen könyvből sem lehetne kiolvasni. 

A workshop első felében összehangoló és páros önismereti játékok zajlanak, s lépésről-lépésre haladva kerülünk közelebb saját és egymás belső világához, azért, hogy feltehessük a kérdést: Mit üzen a testünk illetve a tüneteink?

A módszer segít önszeretetünk és önelfogadásunk gyakorlásában, hogy valódi, teherbíró, szeretetteljes kapcsolatot építhessünk önmagunkkal, testi, lelki és spirituális szinten egyaránt.

15.00-18.00.  Szalay Andrea (természetgyógyász és családállító terapeuta): Családállítás – avagy hogyan tudjuk letenni a vállunkról őseink terheit?

Ebben a 3 órában a résztvevők ízelítőt kaphatnak a családállítás módszeréből.

A családfelállítás Bert Hellinger nevéhez fűződik. Hellinger Németországban született, és papnak tanult. Így került misszionáriusként a zuluk földjére, ami nagy hatással volt rá. Arra jött rá, hogy az ő békéjük egy belső tiszteletből fakad. Tisztelik a természetet, a családjukat, és nem utolsósorban egymást. Szerintük az életerő mindig az ősöktől jön az utódok felé. Ezt tanítja Hellinger is. Kidolgozta a családállítás rendszerét. A módszer lényege, hogy az életben mindig van egy rend, a szeretet rendje. Ez az élet fő mozgatóereje. Ha ebben a rendben sérülés következik, akkor az az egyéni életekben problémaként, elakadásként jelentkezik. 3 fő területe van az elakadásoknak. Egzisztenciális, párkapcsolati-kapcsolati problémák, és egészségügyi problémák. 

A családállítás egy olyan terápiás megközelítés, ami az embert nem csak egyénként kezeli, hanem nemzedékeken átívelő transzgenerációs kontextusban vizsgálja. Rávilágít arra, hogyan alakítja életünket rejtett módon őseink traumatikus öröksége. Ezeket a traumákat öntudatlanul hordozzuk, és újra játszva a múltat, próbáljuk rendbe hozni a családunkban a rendet. (Forrás:Maine Séléné Összekapcsolt sorsok.)

15.00-16.00. Bencze Éva (mentálhigiénés szakember, neurofeedback tréner): Lelkünk rejtelmei, avagy a testsúly és a lelki problémák összefüggései.

Étkezéseink során megtapasztaltuk, hogy számtalan szokás, a szülőktől hozott minta, az éppen aktuális „divat”, elv, vagy éppen tiltások befolyásolják, hogy mit fogyasztunk és vagy mit tartunk egészségesnek. Központi témává vált a helyes táplálkozás, mégis sokan küzdenek testsúly problémával. Van, aki nem tud lefogyni, van, aki nem tud néhány „kilót felszedni”. Ennek nézünk utána, hogy mi lehet annak az oka, hogy minden létező kúrát kipróbált és egyszerűen semmi eredménye.

A számtalan ok mellett, most a problémák lelki hátterével foglalkozunk. Megnézzük, hogyan függnek össze az elhízás és/vagy a kóros soványság és a lelki problémáink. Mi lehet a háttérben? Megpróbáljuk egy olyan vetületét megnézni, amire eddig esetleg nem is gondoltak.

Mindemellett módszerekkel ismerkedhetünk meg, melyek lehetőséget adnak, hogy feldolgozásra kerüljenek a traumák, a lelki megterhelések, sérülések, elakadások, a stressz, a szorongás okozta lelki problémák, hogy megvalósulhasson „az ép testben ép lélek” állapota, hogy elérhetővé váljon az „ideális testsúly.”

További információ:https://agytantura.health.blog/

15.00-16.00. Schlenk-Markó Edina (természetgyógyász, érintés terapeuta) és Bodzsár Andrea (népi gyógyász, érintés-, és hangtál terapeuta): Alternatív terápiák (érintés- és hangtál terápia) testünk és lelkünk gyógyulásáért

Schlenk-Markó Edina és Bodzsár Andrea holisztikus terapeutákkal arról beszélgetünk, milyen alternatív módszerekkel tudjuk megőrizni
adott esetben gyógyítani testünket, lelkünket.

A workshopon szó lesz energetikai módszerekről, az illóolajok egészségünkre gyakorolt hatásáról, melyeket lehetőség lesz kipróbálni is, majd az előadás második felében a tibeti hangtálak gyógyító, lazító rezgéseit is megtapasztalhatják a résztvevők egy hangfürdő keretében.

És hogy mi is a hangfürdő?
A hangfürdő egy mély belső élmény, melynek elsődleges célja a feszültség oldása.
A tibeti hangtálak rezgései segítenek ellazulni, hogy egy nyugodtabb állapotba kerülj, ahol elindulhat a testi – lelki feltöltődés, egy belső utazás, öngyógyítás.

15.00-16.00. Erdei Judit (rezgésterapeuta): Tarot kártya, útmutató az élethez

Erdei Judit rezgésterapeuta arra a kérdésre próbálja megadni a választ, hogy mi a Tarot (ejtsd: taró).
Egy rejtett beavatási út vagy mágikus eszköz? Mindegyik. Ki minek tartja.

A Tarot megtanít arra, hogy többre értékeljük a jövőt az események puszta kimenetelénél; hogy ne kíváncsiskodjunk, hanem járjunk biztonsággal az utunkon, és bölcs lényeglátással fogadjuk el a sorsunkat.

A Tarot nem jóskártya. Nem mondja meg, mi lesz a jövőben, inkább segít abban, hogy a körülmények felismerésével és figyelembevételével megtanuljunk önállóan dönteni, és ezzel alakítani a saját sorsunkat.
A tarot egyaránt tartalmazza a múltat, a jelent és a jövőt.
Amit a Tarot kártya az adott kérdésedre mutat, az, amit és ahogy akkor gondolkodsz a témával kapcsolatban. Ha tetszik, amit mutat a kártya, akkor maradj azon az úton, amit elkezdtél. Ha nem tetszik, amit mutat a kártya, akkor változtass a gondolataidon, a hozzáállásodon és változik az útirány is. Ettől válik izgalmassá a tarot kártyával való találkozás.

Ezen a délutánon: Beszélek a Tarot, mint ősi bölcsességeket tartalmazó tudásról, melyet használtak a múltban is királyok, elöljárók a jövőbe való betekintésre. Megmutatom az én Kozmikus Tarot kártyámat, melynek a képei önmagukért beszélnek, illetve lehetőséged van a Tarot kártyán keresztül választ kapni a most Téged foglalkoztató kérdésre.

16.15-17.15. Klinger Mária (pszichológus) és Lőrinc Attila (család- és rendszerterapeuta): Érzések és szükségletek felismerése és kifejezése a párkapcsolatban – empátiás beszélgetés

Az évek óta közösen együtt dolgozó szakemberek idén ismét betekintést adnak munkájukba. A mostani témájukkal a párterápiák egyik legfontosabb elemét mutatják be, a kommunikációs gyakorlatok fő pillérjét, az empátiás beszélgetést. Az empátiás beszélgetés bemutatása és gyakorlása során megtanulhatjuk, hogy hogyan tudjuk hatékonyabban kifejezni a saját gondolatainkat, érzéseinket és kéréseinket úgy, hogy a másik fél is meghallja és pontosan megértse.
Ez a fajta kommunikáció segíthet a belsőben rekedt érzelmek, elfojtások és sérelmek, illetve a fel nem ismert vágyak és szükségletek megfogalmazásában, kimondásában és megértésében.

A programhoz párban vagy egyedül is lehet csatlakozni.

16.15-17.15.  Bojtos Tünde (pszichológus): Családi önismeret – út a transzgenerációs traumák felismeréséhez

Szorongásaink, félelmeink, ismétlődő kudarcaink, párkapcsolati elakadásaink, a mindennapjainkat megnehezítő problémáink hátterében gyakran olyan okok állnak, amelyekre saját múltunkban nem találunk magyarázatot. Ilyenkor érdemes rápillantani a családunk sorsára, a felmenőink életeseményeire, küzdelmeire, traumáira, veszteségeire, mert lehetséges, hogy az elakadás megértésének a kulcsa, és ezáltal a megoldás lehetősége is, itt rejtőzik. A transzgenerációs szemlélet segít megérteni azt, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg anélkül, hogy a generációról generációra továbbadott feszültségeket, viselkedési mintákat, titkokat és tabukat ne ismerné meg. Ezek felismerése, láthatóvá tétele, az ezekről való leválás teremt lehetőséget a gyógyulásra, új, egészséges viselkedések kialakítására.

Erről a transzgenerációs szemléletről fogok beszélgetni a résztvevőkkel.

16.15-17.15. Gurdon Katalin (pszichológus): A meditáció pozitív hatásai a testre és a lélekre

“Az elmúlt években, valószínűleg az MRI térhódításának is köszönhetően, rengeteg színvonalas kutatás vette górcső alá a különböző meditációs gyakorlatok hatását a kognícióra, viselkedésre, az agyi plaszticitásra, a fizikai és az érzelmi egészségre, illetve kezdte feltárni ezek hatásmechanizmusát – írja a New Scientisben Michael Bond.” (medicalonline.hu)

A workshop témája a meditáció, amiről napjainkban már nagyon sokat lehet hallani, mégis elég nagy zűrzavar lehet a fejekben ezzel kapcsolatban. Körbejárjuk a különböző irányzatokat, hasonlóságokat és különbségeket, a pszichológiai megközelítést. Néhány kutatási eredményt áttekintünk. Kipróbálunk egy-két technikát. Valamint lehetőség nyílik a saját élmények megosztására, megbeszélésére a meditációval, saját gyakorlással kapcsolatban.

17.30-18.30.  Dr. Bükki Tamás (minősített jógaoktató, jóga terapeuta): Hogyan gyógyíthat meg a magas vérnyomás?

A workshop során a következő kérdésekre keressük a válaszokat:

  • Betegség-tudat vs. egészség-tudat. Mit jelent ez, és miért fontos?
  • Miért hatékony a jóga a krónikus betegségek gyógyításában?  
  • Hogyan hat a jóga fizikai (fiziológiai), mentális és érzelmi szinten?
  • Mi az esszenciális magas vérnyomás mélyen fekvő oka (a kockázati faktorokon túl)? 
  • Hogyan oldható fel a magas vérnyomás gyökér-oka jógával? 
  • Hogyan érdemes kombinálni ezt a jelenlegi orvosi megközelítéssel, a beteg biztonsága érdekében?
  • Miért állíthatjuk, hogy „a magas vérnyomás gyógyulása a jóga mellékhatása”? Mi a fő hatás akkor? (A jóga ember és fejlődés szemlélete.)

Az előadás rövid gyakorlatot is tartalmaz, hogy az intellektuális ismereteken túl a részt vevők tapasztalatot is szerezzenek a jóga hatásával kapcsolatban.

17.30- 18.30. Stefankovics Éva (pszichológus): Hogyan hatnak az elfojtott érzelmek a viselkedésre?

A workshop témája, hogy miként tudunk önmagunknak a legtöbbet segíteni, azokban a helyzetekben, amikor testünk jelez, fellázad az ellen, amit mérgezően hat rá.

A bennünk állandóan munkálkodó, személyiségünk részét képező érzelmeinknek az átélése a mindennapokban, legyenek akár pozitívak vagy negatívak, mindannyiunkra jellemző. Ha nem juttatjuk kifejezésre és nem mutatjuk ki a külvilág felé az érzéseinket, hanem inkább magunkba zárjuk őket, előbb-utóbb érezhetjük mindennek a káros pszichés hatását. Szervezetünk pszichoszomatikus tünetek formájában fogja jelezni számunkra a problémát. Nem a negatív érzések, hanem az elfojtott érzések betegítenek meg.
Szükséges ugyanakkor az is, hogy a társadalmilag elvárt viselkedési normáknak megfelelően kontrolláljuk érzelmeinket, indulatainkat és az adott helyzetben elfogadható viselkedéses válasszal reagáljunk.
De milyen áron tesszük mindezt? Jót vagy rosszat okozunk magunknak ezzel?
Ha megtanuljuk megérteni érzelmeinket és ezen keresztül testünk üzeneteit, rájövünk, hogy nem akadályozni akar bennünket, hanem tulajdonképpen a legmegbízhatóbb szövetségesünk, mindig, minden körülmények között minket képvisel, a mi védelmünkben lázad.

17.30-18.30. Szeriné Dr. Ormándi Erzsébet (pszichológus): A pszichés rugalmasság fejlesztése a jobb egészségért

A stressz mindennapjaink természetes velejárója. Számos, különböző formában és intenzitással fellépő nehézséggel kell szembenéznünk, amelyek változó mélységű krízishelyzetet jelenthetnek a számunkra. A pszichológia tudományán belül az utóbbi időszakban fontos kutatási területté vált a reziliencia, azaz a pszichológiai rugalmasság, amely jelentős mértékben segíti a stresszel való hatékony megküzdést, a testi és lelki egészség fenntartását. 

A reziliencia legáltalánosabb értelemben olyan képesség, amely az intenzív környezeti hatások ellenére is lehetővé teszi valamely rendszer (egyén, szervezet, ökoszisztéma) sikeres alkalmazkodását. A pszichológiai rugalmasság által az egyén – a felmerülő nehéz élményekkel együtt is – képes nyitottan, kellő tudatossággal megélni a jelen pillanatot, képes továbbá a számára fontos értékeknek megfelelő módon viselkedni és cselekedni. A reziliens egyénekre jellemző az aktív megküzdés, a rugalmas alkalmazkodás, a hatékony önszabályozás, valamint a megfelelő minőségű társas kapcsolatok kialakítására és fenntartására való képesség.

A pszichológiai rugalmasságunk fejlesztésével hatékonyabban kezelhetjük a nehézségeinket, az elárasztó gondolatainkat és érzéseinket, jelentős mértékben hozzájárulhatunk a pszichés állapotunk javulásához. 

A pszichológiai rugalmasságot fejlesztő csoportfoglalkozáson röviden áttekintjük miből áll és hogyan segít a gyorsan változó, kihívásokkal és nehézségekkel terhelt világunkban a reziliencia. Gyakorlatok, egyszerű technikák kipróbálásával a résztvevők megtapasztalhatják, hogyan fejleszthetik a saját pszichés rugalmasságukat. Ennek keretében foglalkozunk a jelentudatosság, a társas kapcsolatok, az érzelemszabályozás, az együttérzés jótékony hatásaival, valamint a saját testünkhöz és lelkünkhöz való jószándékú viszonyulás lehetőségeiről.

19. óra Dr. Buda László pszichiáter és pszichoterapeuta: „Lelki nagytakarítás” – a belső rendrakás lehetőségei

A mindennapi élet sürgés-forgásában figyelmünk nagy részét az köti le, amit a környezetünkben találunk: család, munka, bevásárlás, szórakozás, hírek és így tovább. Néha akár teljesen szem elől veszíthetjük azt a meghatározó tényt, hogy van egy belső világunk, az elménk. Ebben tükröződik minden, ami kint van. Valójában itt élünk. Nem mindegy, milyen hely ez: barátságos vagy ellenséges, kaotikus vagy rendezett, borús vagy derűs. 

Dr. Buda László előadásában arról beszél, hogyan tehetjük e belső világot jobb hellyé!

A délutáni programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi e-mail címen tehet meg:  vaciatjaro@gmail.com

További információ: Lelki egészségnap – Vác Facebook oldal

A belépőjegy ára: 3000 Ft.

A belépőjegy, ami a Lelki egészségnap rendezvényeire és dr. Buda László 19 órás előadására érvényes megvásárolható a váci Madách Imre Művelődési Központ jegypénztárában, illetve a 

Lelki nagytakarítás Dr. Buda László pszichiáter előadása | Jegy.hu oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük