Kedves Ágota

Eredetileg bölcsész/nyelvtanár vagyok, de az elmúlt években az életemet nagyrészt öt gyermekünk nevelgetése töltötte ki. Eközben erősödött meg bennem a vágy, hogy, ha majd tehetem, a várandósság, szülés, gyermekágy, kisgyermekes kor témájával foglalkozzam. A legkisebbünk is ovis lett, amikor rátaláltam az ELTE BGGYK integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensi képzésére, amely éppen a 0-3 éves életkorra koncentrál. Az itt megszerzett tudásom, és anyaként átélt tapasztalataim segítenek a családokkal való munkámban.

Mikor is tud segíteni a konzultáció?

A családban még optimális körülmények között is átélünk természetes fejlődési kríziseket, időnként elakadásokat. Különösen az első gyermeknél, de akár az ötödiknél is, szembesülhetünk azzal, hogy bár mi nap mint nap megteszünk minden tőlünk telhetőt és a szakember mindent rendben talál, mégis

  • a kisbabánk rengeteget sír,

  • nyugtalan, úgy tűnik, hasfájós,

  • nehezen alszik el, sokszor felébred,

  • nehezen megy a szoptatása, majd később az evéssel vannak problémák

  • a kicsi elképesztően dacos és elutasít minket, vagy éppen mindig rajtunk csüngene…

A gyermekek fejlődése, a tanulás, a személyiség kibontakozása a mindennapi együttlétekben zajlik. Szülőként nem kell nagy dolgokat tennünk, „csak” jelen lennünk, elérhetőnek lennünk a gyermekünk számára, ráhangolódva a kicsi igényeire. S ez az, ami néha olyan nehéz!

Konzulensként a családoknak olyan segítséget adhatok, amely átsegíti őket egy-egy kritikus időszakon, hogy problémájukat, akár megváltozott formában, ne kelljen magukkal cipelniük esetleg az iskoláskorig is.

Nehéz helyzetben már egy nyugodt, támogató légkörű beszélgetés is sokat számít. Találkozásaink során érintjük mindazt, ami lényeges lehet a probléma megértéséhez, ami itt és most beárnyékolja a szülő-gyermek kapcsolatot.

Bár tudok ötleteket adni pl. napirendbeli kérdésekben, a konzultáció jóval több, mint tanácsadás. Fontos, hogy mindig egyedi, a családra szabott megoldást találjunk; az én szerepem leginkább a szülői kompetencia megtámogatása.

Az egy-másfél órás találkozások a gyermekkel együtt zajlanak: szülő és gyermek ilyenkor még egy egység, az „együttesük” látása nekem is rengeteg információt ad.

Jó hír! A barátságos légkörben a kicsik is nyugodtabbak szoktak lenni, s jól bírják ezt a nem is rövid időt. Általában pedig elég néhány alkalom, hogy a nehézségek megoldódjanak.

kedves.agota@gmail.com

+36 30 213 70 92

További információ az alábbi honlapon:

https://www.iszcsk.com/