Fórumok

Kezdőlap Fórumok

  • Fórum
  • Témakör
  • Bejegyzés
  • Utolsó bejegyzés
  • Apás szülés – ahogyan egy pszichológus „anyuka” látja

   Ahogyan „anyaként” éltem meg….

   4 gyermekes anyuka és pszichológus vagyok. Mindkét „hivatás” nagyon fontos számomra. Első három gyermekem pszichológusi egyetemi tanulmányaim alatt született. Amikor első lányommal várandós lettem, többek között a fejlődéspszichológia és a perinatális (születés körüli) pszichológia kurzusokat hallgattam. Már akkor nagyon fontos volt számunkra a férjemmel, hogy a méhen belül is kapcsolatot alakítsunk ki születendő gyermekünkkel. Az első megérzett mozgásoktól kezdve mindketten folyamatosan kommunikáltunk a babával és természetes volt számunkra az is, hogy a szülést is közösen éljük át. Így mind három lányunk születésénél jelen volt, míg fiúnk születéséről külföldi útja miatt „lekésett”. A lányokkal első perctől fogva szoros bensőséges kapcsolatban áll, míg a fiával, noha a pszichológiai elméletek az „anyai” hiedelmemet nem igazolják, valószínűleg nemcsak az első percek „elmulasztása” miatt, de nem alakult ki olyan mély apa-fia kapcsolat.

   A szülések alatt a férjem a hosszú vajúdásaim alatt sokszor jobban elfáradt, mint én és nem igazán tudott valódi figyelmet és támogatást adni felém. Számára a baba megszületésének a pillanata volt a fontos, ami valóban sokat jelentett az apává válás és a későbbi apa-gyermek kapcsolat alakulásának szempontjából. A fiam szülését egyedül, illetve a bábaasszony figyelmes támogatásával csináltam végig, ami sokat segített nekem az önálló „kompetens” anyai érzés kialakulásában.

   Összességében jó élmény volt az is, amikor „együtt szültünk” és az is, amikor főként önmagamra voltam utalva a vajúdás alatt. Mindkettő egy életre szóló tapasztalás volt számomra, ami mai napig meghatározza mind a családi kapcsolataimat, mind a pszichológusi munkámat.

   És akkor lássuk, hogy mit mond ma az orvostudomány és a pszichológia az apás szüléssel kapcsolatban….

   Nyugat-Európában több évtizede terjedt el az apás szülés divatja és hazánkban is lassan 30 éve van mód rá, hogy az apa is bent legyen a szülőszobán. Most azonban lassan leáldozóban a trend: tőlünk nyugatabbra egyre többen mondják azt, hogy nem szeretnének apás szülést.

   Míg Magyarországon már teljesen elfogadott és természetes részévé vált a szülésnek az apa jelenléte, addig a nyugat-európai orvosok között terjed az a felfogás, hogy egyáltalán nem szükséges az apa jelenléte a szülésnél. A mozgalom fő szószólója dr. Michel Odent (aki egyébként vízben szülés és otthonszülés-párti) szerint a szülésnél nem igazán jó a nő számára egy férfi jelenléte. Az apák gyakran felkészületlenek, nem tudják mi fog történni, és megijednek a sok vér és a feleségük szenvedése láttán. Ezzel szemben egy nő, aki már szült, egy idősebb családtag, testvér vagy egy dúla sokkal inkább képes támogató környezetet biztosítani az anyuka számára.

   Az apás szülést ellenzők úgy vélik, az apa gyakran tehetetlenné válik a szülés során, hiszen nem tudja, mi megy végbe az anyában és - mivel segíteni akar - gyakran rossz döntéseket hoz, az anya pedig meg akar felelni neki, nem tudja magát teljesen elengedni, ezért megtörik a szülés ösztönös folyamata és ez összességében növeli a komplikációk és a császármetszések arányát.

   Az apás szülést támogatók szerint a pár kapcsolatától függ, mennyire befolyásolja, “töri meg” az apa jelenléte az anya befelé figyelését. Ha egy kapcsolat jól működik, ha a mindennapokban is mernek őszintén kitárulkozni a másik előtt, ha még a várandósság alatt őszintén tudnak beszélni a partnerükkel a szülésről, akkor ezek a hátrányok egyáltalán nem érvényesülnek.

   Van-e helye tehát az apának a szülés körül?

   Ha körülnézünk a világban, mindenre találunk példát: a férj szülésnél való aktív jelenlététől a teljes távolmaradásig. Napjainkban nálunk is mind több pár dönt amellett, hogy az apák elkísérik a szülő nőket a szülőszobára. Az együtt szüléssel kapcsolatos beszámolók vegyes érzelmekről tanúskodnak. Az együtt szülés élménye akkor válhat összetartó erővé, ha az adott pár kapcsolatába illeszkedik, ha a döntést nem a divat vagy külső nyomás, hanem belső meggyőződéstől hajtva hozta meg mindkét fél. Ilyen értelemben nincs helyes vagy helytelen döntés: együtt és külön szülés is lehet a kiindulása a babával való harmonikus, biztonságot nyújtó kapcsolatnak.

   Mai tudásunk szerint a gyermekhez való kötődést nem az határozza meg, hogy az apa jelen volt-e ténylegesen a szülőszobán, sokkal inkább a születő gyermekkel kapcsolatos hozzáállása, érzései, beállítódása. Amennyiben az együtt szülés mellett döntenek, fontos, hogy még a szülés előtt merjék egymással megosztani vágyaikat, félelmeiket, és azt, hogy mit vár(-hat)nak egymástól majd a szülőszobán.

   Hogyha mégsem tud vagy akar az apa a vajúdás és a szülés alatt az anya mellett lenni, akkor is nagyon fontos, hogy gyermeke megszületése után minél hamarabb megláthassa vagy akár kezébe is vehesse kisbabáját. Az apai érzés kialakulásában sokat jelenthetnek ezek a meghitt pillanatok.

   Miközben tehát megoszlanak a szakmai vélemények erről a gyakorlatról, az nagy valószínűséggel állítható, hogy a közös akaratból megvalósuló, alaposan megbeszélt apás szülés jót tesz családnak, anyának, apának egyaránt. A teljesség igénye nélkül íme néhány tapasztalás szülte gondolat.

   • Az, hogy apás legyen-e a szülés, vagy sem, ne csak a várandós feleség, vagy a büszke apa akaratán múljon. Alaposan beszéljék meg, hogy ki mit szeretne. Ne a divat, a környezet nyomásának engedjenek

   • Bárhogy is döntenek, a jövendő apának hasznos, ha elkíséri párját a szülésfelkészítő tanfolyamra. A tájékozódáson túl ez a közös program segíti az összeszokást és az érzelmi összehangolódást.

   • Az apák számára talán legfontosabb annak megértése és átélése, hogy az ő szerepük a lelki segítség nyújtására és a férfiúi jelenlétre korlátozódik, nem ők a főszereplői a történéseknek és hogy tudatlanságból, vagy a felfokozott érzelmi állapotukból fakadó túlbuzgósággal csak megnehezíthetik vajúdó párjuk dolgát.

   • Az apás szülést választó férfiak próbáljanak meg úgy felkészülni a nagy napra, hogy minél zavartalanabbul segíthessék párjukat.

   • Mobil telefonjukat kapcsolják ki, hogy a készülék csörgése véletlenül se zavarja meg a vajúdás meghitt, vagy aktív pillanatait. A feltöltött, bekapcsolt telefonra csak a gyermek megszületése után lesz szükség, de akkor nagyon…

   • A szülés folyamatának legfájdalmasabb időszakában, párjuk szenvedését átérezve ne az orvosokon és szülésznőkön éljék ki indulataikat.

   • A kispapák szülés közben igyekezzenek megnyugtatni, segíteni feleségüket. A vajúdáskor minden érintés, simogatás, kedves szó segíthet.

   • Gyermekük megszületésének perceiben inkább fogják párjuk kezét, tegyék félre a videókamerát és fényképezőgépet. Ha mégis szeretnék ezeket a pillanatokat megörökíteni, akkor úgy fotózzanak-videózzanak, hogy azzal ne zavarják a gyermekük világrajövetelében segédkező szakembereket. Természetesen fontos, hogy ebbe párjuk is beleegyezzen.

   • Ha a kispapa úgy érzi, hogy kezdi rosszul érezni magát, ne hősködjön! Inkább üljön le és ne akarjon vállvetve a szülészorvossal segédkezni a kitolásban.

   • A szülés után, mikor az anya először karjába kapja gyermekét, élvezzék a csoda minden pillanatát. Először hárman, együtt, boldogan…                                                                                                                                                          Klinger Mária

  • 1
  • 1
  • 6 years, 4 months telt el

   admin

  • Mi a neurofeedback?

   Mi a neurofeedback terápia?

   A neurofeedback terápia, vagy másik nevén EEG-biofeedback tréning az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban, amely az agy működésének szabályozásán keresztül fejti ki tartós hatását. Az agyműködés optimalizálása, tökéletesítése az agyhullámok monitorozásán és azok kognitív befolyásolásán alapszik. A fejtetőn elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket, és amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, úgy a képzett tréner beállításokat végez. Az emberi agy számos probléma, pszichés megbetegedés esetében az elvárttól eltérő agyhullám-mintázatot mutat. A neurofeedback terápia során az eltérő agyhullámok amplitúdójának csökkentését vagy növelését segítjük, hogy a problémák megszűnjenek, és az agy működése harmonikussá váljon.neurofeedback terápia 1 Az EEG-biofeedback terápiát kezdetben leginkább figyelemzavar, ADHD és autizmus spektrumzavar esetében kezdték kiegészítő kezeléseként alkalmazni, de mára számos más probléma esetén is segítséget nyújt (viselkedési problémák, tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, fejfájás, alvászavar, szorongásos kórképek, demencia). A neurofeedback terápia sokoldalúságából adódóan nem csak és kizárólag a képességbeli- vagy pszichés problémák megoldásának lehetőségét hordozza magában, hanem az agy teljesítőképességének fokozására; a csúcsteljesítmény kibontakoztatására és a kreativitás fejlesztésére is megfelelő eszköznek bizonyul. Éppen ebből kifolyólag használják többek között élsportolók és táncosok tréningjében, illetve menedzserek hatékonyságának fokozásában. neurofeedback terápia 2Az EEG-biofeedback (neurofeedback) egy olyan tükör, amelynek segítségével láthatóvá válik az agy elektromos működése. Ugyanakkor a neurofeedback terápia nem jár semmiféle fájdalommal, non-invazív eljárásnak minősül. A fejtetőn elhelyezett szenzorok az agy saját jeleit késpesek detektálni, a kezelő pedig ezek sajátosságainak megfelelően végzi a készülék finomhangolását. Ezt egy erre a célre kifejlesztett számítógépes szoftver teszi lehetővé, amely a megadott beállítások mentén ad visszajelzést: jutalmazza, amennyiben az EEG-mintázat a célként kijelölt, optimális agyműködést közelíti. Ezáltal a kliens képes megtanulni, hogy milyen az optimális agyhullám-mintázat, és hogyan lehet azt produkálni.  Ahhoz, hogy az agyműködés normalizálódjon, és a kívánt hatást elérhessük, átlagosan 20-40 fejlesztő alkalomra van szükség. A neurofeedback mint módszer és eszköz használata itthon a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Magyar Szimbólumterápiás Egyesülettel akkreditált képzésén sajátítható el. Fontos tudni, hogy a neurofeedback nem helyettesíti a pszichoterápiás ellátást. Bizonyos problémák kezelésében csak kiegészítő segítséget jelenthet. Neurofeedback fejlesztést/terápiát csak az arra kiképzett szakember végezhet, aki emellett orvosi, pszichológiai vagy gyógypedagógiai alapdiplomával rendelkezik. (http://figyelemfejlesztes.hu/mi-a-neurofeedback/)
  • 1
  • 1
  • 6 years, 4 months telt el

   admin

  • Párkapcsolat
   Éva: Férjemnek két hónappal ezelőtt megszűnt a munkahelye. Mióta munkanélküli lett, teljesen megváltozott. Az én céltudatos, folyton pörgő párom most nem csinál egész nap semmit, csak otthon ül és tévét néz, vagy elmegy a haverjaival kocsmázni. Utóbbit sajnos egyre gyakrabban teszi. Amikor számon kérem, hogy ment-e aznap munka után, még neki áll feljebb, ebből mindig veszekedés van. Attól félek, hogy előbb-utóbb nem bírom tovább és elhagyom, pedig régebben nagyon jól megvoltunk. Nem tudom, hogyan lehet ezt a helyzetet normálisan kezelni. Pszichológus válasza: A munkanélkülivé válás mindenki számára nagy veszteséget jelent. A férfiak számára még inkább, hiszen a hagyományos szerepekben a férfiak voltak főként a kenyérkeresők. Nyilván az Önök esetében nagyon megterhelő lehet a férje számára, hogy ezek a szerepek megcserélődtek. A munkakeresésben való folyamatos kudarcok miatt egyre jobban merülhet bele a veszteséget követő gyászfolyamat depresszív fázisába, amely sok esetben a káros szenvedélyekhez való odafordulást vonja maga után. Ebben a helyzetben segíthet, ha konkrét feladatokat bíz a férjére, amikkel le tudja foglalni magát, amíg Ön hazaér. Ez lehet ügyintézés, bevásárlás, házimunka, vagy a gyerekek gondozása, illetve szállítása. Ezekkel újra hasznosnak érezheti magát és nagyobb kedvvel folytatja a munkakeresést. Amennyiben az előbbiek nem segítenek, pszichológus segítségét is igénybe lehet venni. Katalin: Bár már sokszor hallottam a munkahelyi zaklatásról, tíz évi munkám során eddig elképzelni sem tudtam, hogyan eshetne meg velem az ilyen. Mind a munkatársaimmal, mind a főnökömmel jól kijöttem, sosem voltak problémák egészen mostanáig. Pár hete átkerültem egy másik irodába, magasabb fizetésért. Igyekszem is a munkában a lehető legtöbbet nyújtani. Az új irodával azonban új főnököt is „kaptam”, aki eléggé unszimpatikus. Bár a munkámmal eleinte tökéletesen meg volt elégedve, láttam rajta, hogy akar valami mást is tőlem. Ebben akkor lettem biztos, amikor a múltkor arra kért, hogy menjek fel hozzá a lakására, mondván, néhány iratot ott kell átnéznem. Természetesen nemet mondtam. Azóta teljesen pokollá teszi az irodában a napjaimat, folyton kritizál, semmi sem jó úgy, ahogy csinálom, pár napja már azzal fenyegetett, hogy lecserél egy jobb munkaerőre. Most nagy gondban vagyok, mert egyébként szeretem a munkámat, a fizetés is rendben van, de egyedül nevelem a két tizenéves gyermekemet, nem engedhetem meg azt a „luxust”, hogy felmondok és majd lesz valami. Pszichológus válasza: A szexuális zaklatás gyakoribb jelenség, mint gondolnánk. Ilyenkor munkahelyi jogkörökkel és hatalommal élnek vissza szexuális célokból. A munkavállaló nővel akár nyíltan is közölhetik, hogy elbocsátják, ha nem hajlandó szexuális kapcsolatot létesíteni. Máskor burkoltan utalhatnak arra, hogy amennyiben kötélnek áll, jutalomban részesül. Ha nem engedelmeskedik, akkor viszont valamilyen formában büntetésre számíthat, például nem léptetik elő. Míg a férfiak a szexuális zaklatások enyhébb formáit gyakran ártalmatlannak tartják, a nők mégis megalázva érzik magukat. A nőktől elvárják, hogy ne tiltakozzanak a férfiak által kezdeményezett szexuális tartalmú beszélgetések, gesztusok és fizikai érintések ellen. Ezek a szituációk nagyfokú toleranciát, a helyzet ügyes kezelését igénylik. Első körben érdemes közvetlenül a zaklatóval elbeszélgetni és visszautasítani a közeledését, illetve az elutasítás miatti negatív hozzáállását. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a zaklató közvetlen felettesét is be kell vonni a probléma megoldásába. Amennyiben a munkahely elutasító vagy nem tesz semmit az ügy tisztázására, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is lehet fordulni a történtek kivizsgálása érdekében.
  • 1
  • 1
  • 6 years, 4 months telt el

   admin